Om oss

Ekoringen driver ekologisk grönsaksodling och fårskötsel i Gäddvik tre km från Luleå centrum. Ull, skinn och garn är råvaror för hantverk i lokaler på Bergnäset, som också används för utbildning, utveckling och administration.

Maten är grunden för människors hälsa, välbefinnande och för en hållbar framtid. Sådana tankar låg bakom att ett tiotal Luleåbor i en ideell förening, Maskringen, år 1998 arrenderade och började odla upp en nedlagd jordbruksmark utanför Luleå. Lokal matproduktion ger också meningsfullt arbete som kan bidra till en hållbar social utveckling. Det ledde till att ett socialt företag, Ekoringen, bildades år 2006. Syftet är enligt stadgarna att ge arbete och en ekologiskt hållbar utveckling och att överhuvudtaget hjälpa människor i deras egna strävanden efter en hållbar försörjning. Nu år 2015 håller Ekoringens får ca 20 hektar arrenderad mark öppna kring Luleås södra infart och ned mot älven. Fåren gör alltså nytta på flera sätt och inte minst ger de gödsel till den ekologiska grönsaksodlingen. Med rätt växtföljd ökar jordens mullhalt. Därigenom kan stora mängder koldioxid från atmosfären bindas samtidigt som jordens avkastning ökar med tiden. När lokal mat ersätter importerade livsmedel minskar också vårt klimatavtryck. Ekoringens mål är en samverkan för att nå flera positiva effekter på samma gång.

Ekoringen har växt långsamt utan skuldsättning. Som socialt företag delas eventuell vinst inte ut till ägare utan återinvesteras i verksamheten för att nå målet att kunna skapa både jobb och andra positiva effekter. Om Ekoringen kan anställa anvisade personer försvinner kommunens kostnader för deras försörjning och istället kan kommunen intäkter öka genom mer kommunalskatt. På detta sätt kan både personer och hela samhället stärkas om Ekoringen kan öka sina inkomster.

Ekoringen vill öka samverkan med omgivande samhälle. Vi vill att våra ekologiska produkter kommer till nytta för miljö och hälsa. Skolor som köper ekologiska grönsaker från Gäddvik kan t ex komma på elevbesök. Gårdsbutiken är en möjlighet för kunder att lära sig hur vår lokala produktion fungerar i praktiken. Just nu undersöker Ekoringen möjligheter bl a genom Leader, en metod inom EU för lokal utveckling.

IMG_4853IMG_4853IMG_4850IMG_4840

 

Ekoringen är också SMAK-certifierat

certifikate smak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s